Care sunt datele unei relații bune, semnale de alarmă

Cel mai important element

Dacă vă întrebați care sunt datele unei relații bune, iată ce ne spun psihologii:

Comunicarea deschisă

“O caracteristică importantă a relațiilor reușite este adaptabilitatea”, spune un psiholog relațional din California. ”Relațiile bune se adaptează circumstanțelor, chiar dacă noi ne modificăm la trecerea prin diversele faze ale vieții”.

Partenerii care se află într-o relație sănătoasă vorbesc, de regulă, despre ceea ce se petrece în viețile lor: succese, eșecuri și orice altceva.

Când te simți confortabil să vorbești despre orice lucru apare în viața ta, fie că e job-ul, fie că este o problemă de relații, fie că e vorba despre probleme financiare, înseamnă că ai o relație ok.

Chiar dacă partenerul are o părere diferită, el ascultă fără să te judece și fără să vrea să-și impună propria părere.

Comunicarea trebuie să funcționeze în ambele sensuri, deci ar fi bine să știi să și asculți partenerul, atunci când are o problemă. Cei care nu sunt monogami, pun mai mult preț de comunicare și pe legăturile emoționale.

Încrederea

Încrederea presupune onestitate și integritate. Asta presupune să nu aveți secrete față de celălalt. Dacă nu sunteți împreună, nu îți faci griji că partenerul tău va încerca să cucerească alte persoane.

Încrederea înseamnă, însă, mai mult decât să ai certitudinea că partenerul nu te înșeală.

Înseamnă și că te face să te simți confortabil și protejat alături de el și că nu te rănește emoțional sau fizic. Știi să îți dorește toate cele bune, dar și că îți permite să faci propriile alegeri.

Ai sentimentul că ești o ființă de sine-stătătoare

Relațiile bune sunt descrise ca fiind bazate pe interdependență. Asta înseamnă că vă puteți baza unul pe celălalt pentru sprijin, dar vă păstrați identitatea individuală.

Astfel, relația este echilibrată. Știți că aveți aprobarea și dragostea celuilalt, dar că stima de sine nu vă depinde de partener. Chiar dacă sunteți disponibili unul pentru celălalt, nu depindenți unul de celălalt, adică nu credeți că partenerul vostru trebuie să vă îndeplinească toate dorințele. Aveți prieteni și conexiuni înafara relației și petreceți timp cu pasiunile și propriile voastre plăceri.

Curiozitatea există în continuare

O caracteristică cheie a unei relații bune pe termen lung este curiozitatea.

Asta înseamnă că sunteți interesat de ceea ce gândește, visează și în legătură cu ce face partenerul vostru. Vreți să îl vedeți crescând și devenind versiunea sa cea mai bună. Nu aveți idei fixe despre cum ar trebui să fie și ce ar trebui să devină.

Este foarte bine să fiți flexibili în ceea ce privește perechea voastră.

Curiozitate înseamnă și să puteți vorbi despre schimbările care pot să apară în relația voastră, pentru ca ea să fie mai mulțumitoare. Asta presupune realism. Adică să vedeți exact cine este și să vă pese de acea persoană, nu doar de varianta ideală care ați dori să fie.

Petreceți timp și separat

Cei mai mulți oameni care au relații bune fac ordine în ceea ce privește timpul petrecut împreună și timpul petrecut înafara relației. Timpul pe care îl petreceți împreună poate varia în funcție de nevoile voastre, de slujbă sau alte obligații, de locul în care locuiți, samd.

Dacă veți conștientiza că aveți nevoie de timp și spațiu de unul singur, puteți să vă păstrați un timp pentru a vă împlini o pasiune sau pentru a vă întâlni cu un prieten sau cu familia.

Vă jucați și aveți momente plăcute

Este important să vă faceți timp pentru distracție și să fiți spontani, atunci când este momentul. Dacă puteți glumi și râde împreună, este un semn bun.

Uneori, provocările vieții și stresul vă pot afecta pe amândoi. Aceste lucruri pot schimba tonul relației și pot să facă mai dificilă relaționarea obișnuită. Dar dacă sunteți capabili să creați și să împărtășiți și momente care să elibereze tensiunea, atunci relația va fi mai puternică și va putea trece cu bine diversele momente mai grele.

Intimitatea fizică

Intimitatea înseamnă, cel mai adesea, pentru cei mai mulți, sexul. Dar nu este singurul mod de a descoperi intimitatea. Nu toată lumea se bucură sau își dorește sex. O relație poate fi foarte bună și fără asta, atâta timp cât sunteți pe aceeași pagină în ceea ce privește nevoile voastre.

Dacă nu faceți foarte des sex, intimitatea poate însemna sărutări, îmbrățișări și dormitul împreună. Orice tip de intimitate vă place, conexiunea fizică și menținerea legăturii tactile este foarte importantă.

Dacă amândurora vă place să faceți sex, atunci relația voastră fizică va fi bună atunci când:

  • vă simțiți confortabil când inițiați și vorbiți despre sex
  • vă puteți raporta pozitiv la o respingere
  • puteți discuta despre dorințe
  • vă simțiți în siguranță să vă exprimați interesul mai mare sau mai mic față de sex

Intimitatea înseamnă și respectarea limitelor celuilalt:

  • să nu punem presiune pe partener în ceea ce privește sexul, atunci când aceștia ne refuză
  • să putem discuta despre alți parteneri
  • să discutăm deschis despre riscurile relațiilor sexuale

Sunteți o echipă

O relație puternică poate fi considerată ca o echipă. Puteți lucra împreună și vă puteți susține unul pe celălalt, chiar atunci când nu vă vedeți sau când scopurile voastre sunt diferite.

Pe scurt, vă țineți spatele unul celuilalt. Știți să vă adresați partenerului când vă e greu și sunteți dispus să-i oferiți suport atunci când are nevoie de voi.

Reușiți să rezolvați conflictele

Chiar în cea mai bună relație, veți avea parte de certuri ocazionale sau frustrări, din când în când. Este absolut normal. Asta nu înseamnă că relația nu mai merge.

Ceea ce contrează foarte mult este și felul în care vă raportați la conflict. Dacă puteți discuta despre diferențe politicos, cu sinceritate și respect, sunteți pe drumul cel bun.

Partenerii care abordează conflictul fără să judece sau să se plângă, vor găsi, cel mai probabil, un compromis sau o soluție.

Semnale de alarmă în relații

E bine când relația voastră vă oferă împlinire, fericire și senzația de conectare. Dacă vă simțiți mai mult speriat, stresat sau nefericit în compania partenerului, atunci relația nu este cea mai bună.

Semnele de alarmă în privința relațiilor sunt diverse, nu sunt mereu aceleași. Dar cele ce urmează, vă pot ajuta într-o oarecare măsură.

Unul dintre voi încearcă să-l controleze sau să-l schimbe pe celălalt

“Nu putem controla sau schimba o altă persoană” spun psihologii.

Dacă nu sunteți de acord cu un anumit comportament, trebuie să fiți liber să îl aduceți în discuție. Este ok să vă vă puteți exprima sentimentele și să cereți schimbări în cadrul relației. Dar nu este normal să îi spuneți partenerului ce să facă și să încercați să îi controlați comportamentul.

Dacă partenerul face ceva ce vă supără chiar foarte tare și nu puteți accepta, înseamnă că relația nu are șanse să reziste pe termen lung.

Partenerul nu vă recunoaște limitele-semnal de alarmă

Diverse lucruri pot intra în discuție, într-o relație, de la comunicarea cu respect, până la nevoia de intimitate. Dacă stabiliți limite și partenerul nu le respectă sau forțează să le modifice, este un semnal de alarmă serios.

Poate că i-ați spus: ”Am nevoie de spațiu personal, atunci când vin acasă de la slujbă. Mă bucur să te vad, dar am nevoie să mă eliberez de stres, înainte de a mă apropia de cineva.”

Dacă va continua să vină la voi, chiar atunci când vă întoarceți de la serviciu și să vă împingă în dormitor, iar când le atrageți atenția vă spun că ”nu se pot abține”, puteți considera că este un semn de afecțiune. Dacă veți atrage atenția, din nou, asupra limitelor, veți spera că le vor respecta. Dar faptul că nu au ținut cont de ele, este un semn de lipsă de respect față de dorințele voastre.

Nu petreceți prea mult timp împreună

Relațiile se dezvoltă, adesea, atunci când partenerilor le face plăcere să petreacă timp împreună. Evenimentele din viață pot să stea, uneori, în calea voastră și să nu aveți foarte mult timp de petrecut împreună, dar sunt situații temporare.

Relația voastră este în pericol dacă vă vedeți din ce în ce mai puțin, fără un motiv anume.

Alte semnale de alarmă sunt sentimentele de distanțare sau un sentiment de relaxare care apare atunci când nu mai sunteți împreună cu partenerul. Sau atunci când începeți să vă găsiți scuze pentru a evita să petreceți timp cu persoana respectivă.

Relația este dezechilibrată

Relațiile bune tind să fie echilibrate. Împărțiți banii sau încercați să echilibrați un buget mai redus prin cheltuieli mai mici.

Dar egalitatea în relații se poate manifesta și în lucrurile mai greu de definit, cum ar fi afecțiunea, comunicarea, așteptările.

Perioadele de inegalitate pot apărea din când în când. Unul dintre voi poate să rămână fără venituri, să se lupte cu lucruri legate de sănătate sau să fie mai puțin afectuos din cauza stresului sau al stărilor emoționale.

Dar dacă relația voastră rămâne mult timp în dezechilibru, acest lucru va deveni o problemă.

Partenerul spune lucruri negative sau care vă rănesc, despre voi sau despre alții

Nu este nimic rău în a-ți arăta îngrijorarea atunci când partenerul tău face ceva care te nemulțumește. Într-o relație sănătoasă, partenerii au grijă să-și exprime sentimentele în moduri care să poată ajuta relația.

Dar nu este deloc bine să criticați constant ce face celălalt sau să spuneți lucruri urâte, în mod intenționat. Mai ales atunci când vă referiți la alegerile personale cum ar fi îmbrăcămintea, mâncarea, emisiunile sau pasiunile preferate. Critica este un lucru care te face să te simți prost și este, în general, neproductivă.

Aveți grijă să observați cum vorbește partenerul vostru despre ceilalți. Relația voastră poate părea foarte bună, dar dacă partenerul folosește un limbaj critic sau face remarci discriminatorii în legătură cu alții, fiți sigur că acest lucru spune mult despre modul său de a gândi. La un moment dat, va face același lucru, în ceea ce vă privește.

Simțiți că nu sunteți auzit în relație

Poate că nu vă simțiți auzit fiindcă partenerul pare dezinteresat atunci când aveți o problemă sau când vreți să-i împărtășiți ceea ce vă frământă. Sau poate aveți dificultăți în a vă exprima opinia sau a discuta despre lucruri serioase fiindcă vă e teamă să nu-l supărați.

Problemele de comunicare pot apărea uneori. Dar dacă vorbiți despre ceva și partenerul nu este receptiv, nu schimbă nimic și uită până a doua zi despre discuție, nu este un semn bun.

Vă e teamă să vă exprimați dezacordul

Este ideal ca partenerii să se simtă liberi să își exprime și să aibă propriile opinii, chiar dacă nu vor fi întotdeauna de acord. Dacă partenerul răspunde la punctul tău de vedere, diferit de al său cu dezacord, cu ironie sau cu obrăznicie, acest lucru arată că nu îți respectă ideile.

Dacă veți descoperi că vă cenzurați pentru că vă e teamă de reacția sa sau dacă vă simțiți ca și cum ați păși pe coji de ouă, atunci aveți nevoie de ajutor profesionist.

Dacă vă e teamă de abuzul fizic sau verbal, luați legătura cu un profesionist, cât mai repede cu putință. Nu ezitați să le spuneți prietenilor și să cereți suport în jurul vostru !

Nu vă simțiți fericit sau confortabil în prezența partenerului

Pentru mulți oameni, scopurile cheie în relații sunt fericirea și satisfacția. Dacă vă simțiți nefericit și stresat tot timpul, înseamnă că relația nu este bună pentru voi.

Asta se poate întâmpla chiar și atunci când amândoi faceți eforturi ca relația să funcționeze. Oamenii se schimbă în timp, deci sentimentul de insatisfacție și de limitare nu înseamnă că partenerul a făcut ceva rău. Poate sunteți doar personalități diferite și nu vă potriviți.

Dezacordurile și discuțiile nu duc nicăieri

Rezolvarea sănătoasă a conflictelor duce, de regulă, la soluții sau la compromis. Menținerea unei relații este un proces continuu, deci nu trebuie să meargă totul perfect de la început. Dacă vă simțiți bine după discuțiile pe care le aveți și vedeți un progres, e un lucru bun.

Nu este un semn bun dacă vă treziți că vorbiți în buclă, despre aceleași lucruri, de fiecare dată. Poate nu va exista niciodată o îmbunătățire, indiferent de cât de mult ați vorbi. E posibil chiar ca partenerul să vă facă să tăceți sau să renunțați la discuție.

Concluzii

Iubirea împărtășită pentru cluburi și faptul că vă place mâncarea indiană v-au ajutat să vă întâlniți partenerul. Dar aceste lucruri nu sunt de ajuns pentru a vă ține împreună pentru multă vreme.

La finalul unei zile, ar trebui să aveți încredere unul în celălalt și să vă simțiți bine împreună. Ar fi bine să aveți încredere în puterea de a învăța și de a crește împreună.

Dacă sunteți îngrijorat în legătură cu relația voastră sau credeți că nu este așa cum ar trebui să fie, aveți încredere în instinctul vostru și explorați cu atenție aceste sentimente. Un terapeut vă poate ajuta și ghida în acest domeniu. Dacă eforturile nu vă aduc niciun rezultat, înseamnă că este momentul să mergeți mai departe.

Shares
Optimized by Optimole