Beneficiile rubarbei

Una dintre cele mai cautate plante pentru prepararea tartelor, rubarba este dotată cu numeroși nutrienți și cu vitamine importante pentru sănătatea noastră.


Deși este o plantă, de multe ori rubarba este luată drept un fruct, și asta și pentru că este deseori folosită în prepararea deserturilor. Un lucru este clar! Beneficiile rubarbei sunt incontestabile și, din păcate, prea puțină lume îi acordă atenție!

Rheum rhabarbarum – denumirea științifică a rubarbei – este o plantă veche, fiind folosită în scopuri medicinale în China antică, iar astăzi este un ingredient de succes în prepararea tartelor-aperitiv sau a deserturilor fine.

Ca aspect, rubarba este o plantă înaltă, înțepătoare și cu un gust amar, iar tulpina acesteia (cunoscută pentru culoarea roșie) este doldora de proteine, fibre, minerale și antioxidanți, pe care vrem să ți le deconspirăm!


Cu cât este mai intensă culoarea roșie a tulpinei, cu atât este aceasta mai dulce. Ține minte, totuși, că aceasta mai poate fi și roz, și verde.  Este potrivită în combinații cu ingrediente ca merele sau căpșunile, pentru a-i simți gustul cu adevărat.

Tulpina este partea care se consumă, frunzele fiind bogate în acid oxalic, substanța care poate provoca reacții adverse, la anumite persoane.

Dacă rubarba este supusă unor temperaturi scăzute, acest acid poate migra către tulpina, așadar trebuie să știi că rubarba se păstrează la o temperatură medie. ​

Printre cele mai importante componente ale rubarbei: vitamina C, vitamina K, un complex de vitamin B, calciu, potasiu, magneziu, proteine și fibre.

Rubarba conține o doză zdravănă de antioxidanți – aceștia ajută organismul să lupte împotriva bolilor și a afecțiunilor și întârzie procesul de îmbătrânire al organismului.

Cunoscuți pentru capacitatea de a neutraliza radicalii liberi din corp, antioxidanții – ca luteina sau beta carotenul – protejează pielea și ochii de efectele radicalilor.

Poate cea mai importantă calitate a antioxidanților este prevenirea cancerului!


Pentru că sanatatea inimii depinde în mare parte de nivelul colesterolului din organism, află că rubarba ajută la menținerea acestuia în limitele normale.

Ba mai mult, rubarba poate spori nivelul colesterolului bun, datorită fibrelor din compoziție, lucru care contribuie la eliminarea toxinelor din vasele sangvine.


Fibrele, necesare bunei funcționări a sistemului digestiv, sunt –– și ele parte din compoziția rubarbei, mai precis din tulpina acestei plante.


Rubarba se numără printre alimentele cu cel mai jos index caloric, fiind recomandată persoanelor care se luptă cu kilogramele în plus. Aproximativ 100 de grame de rubarba proaspătă numără doar 21 de calorii.

De asemenea, combinația de componente îndeamnă metabolismul să funcționeze la intensitate mai mare, arzând astfel un număr mai mare de calorii. Beneficiile rubarbei sunt uimitoare, nu-i așa?


Una dintre cele mai importante calități ale acestei plante este faptul că protejează creierul, încetinind degenerarea neuronilor, evitând instalarea unor afecțiuni precum Alzheimer.

Acest lucru se datorează prezenței vitaminei K, care previne oxidarea celulelor creierului și stimulează activitatea cognitivă.

În plus, vitamina K are grijă de sănătatea oaselor, iar calciul și celelalte minerale transformă rubarba într-un aliat de nădejde pentru sistemul nostru osos.


Știai că beneficiile rubarbei sunt așa numeroase? Pune-o în coș când îți faci cumpărăturile și începe cu o tartă cu rubarbă și căpșuni, o focaccia delicioasă cu rubarba sau adaug-o în smoothie-uri.

Sau, rețeta noastră preferată, de sezon: compotul cu rubarbă, miere și ghimbir.

Shares
Optimized by Optimole